Читај ми!

Литијум између "новог почетка" и "угрожавања интереса Србије" – окршај власти и дела опозиције око пројекта "Јадар"

Власт и део опозиције различито виде владино усвајање одлуке Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за пројекат "Јадар". Премијер Вучевић каже да ова одлука не подразумева рударење литијума по сваку цену. Председник ССП-а Драган Ђилас сматра да Србија у овом тренутку не би требало да пристане на експлоатацију јадарита. Против пројекта "Јадар" је и Нови ДСС. Председница Скупштине Ана Брнабић наводи да је код опозиције на делу политичко лицемерје, алудирајући да су, док су били на власти, како каже, дали дозволе за истраживање и ископавање литијума.

Премијер Србије Милош Вучевић потврђује да се пројекат "Јадар" налази у почетној фази после владиног усвајања недавне одлуке Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, те да сама одлука не значи да ће по сваку цену рударења литијума и бити на простору западне Србије.

Међутим, како је истакао, сматра да је литијум геополитичка предност Србије и да би ту повољност требало искористити уз поштовање свих еколошких, правних и грађевинских државних прописа и стандарда. 

На сличном трагу је и ресорни министар Горан Весић, који тврди да Влада није донела никакву нову одлуку о пројекту "Јадар" већ је усвојила Уредбу којом се спроводи одлука Уставног суда чиме је, како каже, попуњена правна празнина.

"Тако је на снагу поново ступио просторни план за подручје Јадра, што је само почетак процеса који ће се дешавати пред нашим министарствима", закључује Весић са позиције министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ђилас: Ако је литијум добар за Србију, зашто власт напада претходне владе

Међутим, део опозиције сматра да би омогућавање реализације пројекта "Јадар" била грешка актуелне власти.

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас тако је на конференцији за медије у Народној скупштини питао зашто "садашњи режим" напада претходне власти, ако је литијум невероватно добра ствар за Србију. 

"Зашто не хвалите, већ нападате ту власт", указује Ђилас и истиче да је проблем и што компанија Рио Тинто, која је носилац пројекта "Јадар", не приказује која власт јој је издала дозволу за реализацију ископавања литијума.

"Ни влада Зорана Ђинђића, ни она Војислава Коштунице или Мирка Цветковића нису дале дозвале за копање литијума, већ за истраживање", каже председник ССП-а уз нагласак да у овом тренутку Србија не треба да експлоатише минерал јадарит, из којег настаје литијум.

"Против литијума нисам само ја или неколико активиста. Много је људи против ископавања. У овом моменту нема технологије која омогућава да се то ради без загађења", закључује Ђилас.

Јованов: Волшебна промена става

Упитан о изјавама на које се позивају државни званичници, да је некада хвалио литијум, а данас је против, Ђилас сматра да су природна и рудна богатства важна за Србију и да ће можда у будућности постојати технологија којом ће безбедно моћи да се прерађује руда и да је уз то потребна држава.

Међутим, председник посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Миленко Јованов ово види као "волшебну промену става", у зависности од тога да ли је неко на власти или у опозицији.

"Када сте на власти, доносите одлуке о томе да се Рио Тинту и његовим компанијама омогућава истраживање и рударење у Србији, а када сте у опозицији, постајете највећи противник тога", каже Јованов.

Брнабић: Брутално лицемерје опозиције

С друге стране, председница Скупштине Ана Брнабић наводи да нити хвали, нити куди бивше владе Србије када је реч о пројекту рудника литијума, већ само указује на "брутално политичко лицемерје садашње опозиције".

"Хајде да спустимо лопту и разговарамо као људи", предлаже председница парламента, уз напомену да су, како каже, бивше власти учиниле све што је било потребно компанији Рио Тинто.

Нови ДСС: Гажење виталних интереса Србије

С развојем догађаја око пројекта "Јадар" није сагласна ни Нова демократска странка Србије, која Уредбу о враћању пројекта у почетну фазу види као "брутално гажење виталних интереса државе Србије и бацање рукавице у лице грађанима који се томе противе".

"Србија се тако срозава у ранг држава покорених у време најцрњих колонијалних времена", пише у саопштењу Новог ДСС-а који тврди да се "режим опет ставља на страну интереса западних сила и мултинационалних компанија".

О томе, стоји у саопштењу Новог ДСС-а, "сведочи и најављена 'литијумска посета' немачког канцелара Олафа Шолца и потпредседника Европске комисије за енергетику Мароша Шефчовича".

Премијер Србије Милош Вучевић претходно је изјавио да је врло вероватно да ће немачки канцелар посетити Београд, али да у томе не види ништа лоше, већ "предност у нашим рукама".

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару