Читај ми!

Вучевић: Пројекат "Јадар" враћен у почетну фазу, али то не значи да ће бити рударења

Студија компаније "Рио Тинто" о заштити животне средине није довољна и Министарство ће такође радити процену, каже премијер Србије Милош Вучевић после потврде да се пројекат "Јадар" враћа у почетну фазу. Наводи да сама владина уредба не значи да ће рударења и бити. Литијум је геополитичка предност Србије, а мене интересују политичке и економске предности наше земље, тврди Вучевић.

Премијер Србије Милош Вучевић каже да се пројекат "Јадар", након што је Влада усвојила недавну одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.

Вучевић истиче да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских и еколошких дозвола и тврди да студија комапније "Рио Тинто" о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.

"Морају све из почетка да крену ако буду хтели да се баве тиме, а ми ћемо онда сви заједно, и ту позивам стручну јавност да буде укључена и да пратимо сви заједно шта је то што ће бити представљено као евентуални концепт вађења јадарита и литијума", каже Вучевић.

"Интересују ме економске и политичке предности Србије"

Премијер Србије наглашава да влада није заступник интереса ниједне приватне компаније, нити друге државе.

"Мене интересује само шта је то што Србија добија, шта су економске и политичке предности за грађане Србије. То значи да ме интересује брига о здрављу људи, заштита животне средине, очувању наших потока, река, ливада, шума, ваздуха и воде", поручује Вучевић.

Како каже, држава неће пристајати на минимум, већ ће тражити максимум заштите животне средине.

"И онда да причамо и о ономе што су дефинисали као вредносни ланац, да причамо о економији и видимо шта то доноси за привреду Србије. Значи, није питање сировине, него је питање да ли долазе фабрике и какве фабрике", каже премијер Србије.

"Шанса за радна места за целу Западну Србију и геополитичка предност Србије"

Вучевић мисли да је то шанса за нова радна места не само за Лозницу и Крупањ, већ за целу Западну Србију.

"То доводи до већих прихода за буџет државе и локалне самоуправе. То значи да ће бити веће плате, пензије и више пара да се инвестира у путеве, културу и социјално становање", истиче Вучевић.

Председник Владе наглашава да литијум, као критични минерал, представља геополитичку предност Србије, коју треба искористити, и да влада неће дозволити насиље које, како наводи, најављује део опозиције након доношења Уредбе којом се пројекат "Јадар" враћа на стање пре 2022. године.

Према његовим речима, свако сме да изнесе своје мишљење, али не сме да се врши насиље.

Оцењује да разговори о ископавању литијума могу да се воде са озбиљним и одговорним људима, пре свега са струком и тврди да Србија има предност јер има "нешто што је потребно целој Европи".

"Хајде да знамо то да употребимо на прави начин. А да Србија буде боља кућа за своје становнике, грађани буду задовољни, људи имају веће плате, пензије и бољи живот. Да имамо боље путеве и очувамо наше природне ресурсе – шуме, горе, потоке, реке, језера и ваздух", закључује Вучевић.

"Заједничка седница републичке и покрајинске владе"

Председник Владе Србије Милош Вучевић најављује да ће бити одржана заједничка седница републичке и покрајинске владе, наводећи да то нису "супротстављени табори" већ јединствен политички спектар.

Наводи и да ускоро очекује и разговоре са градоначелницима, међу којима је и градоначелни Београда Александар Шапић.

"Мислим да је природно да председник владе и градоначелник главног града заједно договоре најважније ствари, пројекте за главни град које подржава и држава. Тако и са другим градоначелницима. Нико није мање битан за Србију", наводи Вучевић.

"Биће обележена годишњица погрома Срба у 'Олуји'"

Премијер Србије најављује да ће почетком августа бити обележена годишњица погрома Срба у акцији "Олуја", после тога 100 дана владе, а затим и бројне посете.

Говорећи о обележавањима годишњица помена, Вучевић је указује да је на помену у Поточарима у фокусу била Србија и њен председник Александар Вучић, као и  да су то биле најчешће изговаране речи.

Вучевић истиче да у Сребреници има саосећања према боли коју има бошњачко-муслимански народ, али да ту нема бола и саосећања са српским жртвама.

"Када смо ми давали помен страдању Срба у том средњем Подрињу, у Братунцу, нема никога. Нико се не саосећа са српским жртвама. Ми сами морамо да оплакујемо и молимо се за покој душа наших сународника који су страдали, али ако је нешто добро у свему томе, онда је добро да смо се ми пробудили и призвали памети и савести да не заборављамо наше жртве и наше људе", закључује Вучевић.

"Нема заокружене европске приче без Западног Балкана"

Председник Владе, говорећи о чланству Србије у ЕУ, сматра да нема заокружене ервопске приче без Западног Балкана и поручује да ће Србија наставити да ради све што је до ње – да се развија, спроводи реформе које су у њеном интересу, али да остане слободна и независна држава.

"Од Брисела исто тако зависи да ли жели или не жели проширење. Ми би желели да се прикључимо ЕУ не зато што имамо неке снажне емоције ка ЕУ, не мислим да је ЕУ питање емоција, немају ни они међусобно претеране емоције већ имају политичке и економске интересе. Када то поставимо на рационални ниво онда видимо зашто је наш циљ да будемо чланице ЕУ", наводи Вучевић.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару