Читај ми!

У Паризу обележено 90 година од смрти краља Александра Првог Карађорђевића

Српска дијаспора у Паризу је обележила 90 година од смрти краља Александра Првог Карађорђевића, након што су годишњицу обележили и у Марсељу 9. октобра, саопштили су организатори.

Конзулка Србије у Паризу Анђелка Шимшић подсетила је  да је 9. октобра 1934. у Марсељу, поред краља Александра Првог, у атентату страдао и министар спољних послова Француске Луј Барту.

"Краљ Александар био је велики визионар и неуморно се залагао за мир и стабилност, не само на Балкану већ и широм Европе. Његова посвећеност стварању уједињене Југославије и јачању веза са Француском сведоче о његовој решеност да промовише дијалог и међународну сарадњу", рекла је Анђелка Шимшић.

Додаје да је слично њему, министар спољних послова Француске био страствени заговорник европске стабилности и мира, делујући у име француског народа и европског јединства.

"Данас се са дубоким поштовањем сећамо те двојице великана, али и са обновљеном посвећеношћу да бранимо мир, братство и пријатељство између наших народа", поручила је Шимшић.

Истиче да је неопходно да учимо из заједничке историје у којој смо, како каже, изградили 185 година чврстих билатералних односа.

"Од 2011. године Србија и Француска су стратешки партнери, а ми смо одлучни да даље унапређујемо ту сарадњу", рекла је Шимшић.

Комеморација је обављена испред споменика краља Александра Првог Карађорђевића и краља Петра Првог Карађорђевића у Паризу.

Међу присутнима била је Невена Милић испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, амбасадорка Босне и Херцеговине Бојана Кондић Панић, прота Славко испред Српске православне цркве Епархије западноевропске, као и представници дијаспоре.

Комеморацију је, уз подршку амбасаде Србије у Француској, организовало пет удружења "Свесрпска заједница Француске" "Европска федерација младих Срба Европе", "Крагуји", "Савез српског фолклора Француске" и "Сви Срби у Паризу".

Краљ Александар Први Карађорђевић, који је предводио Србију у борбама од 1912. до 1918. у оба балканска и Првом светском рату и зачетник Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, односно Југославије, убијен је 9. октобра 1934. у Марсељу током државне посете Француској.

Поред њега, страдао је и министар спољних послова Француске Луј Барту.

Позадина атентата остала је нејасна, а непосредни извршилац био је Бугарин Владо Георгијев Черноземски.

Краљ Александар сахрањен је на Опленцу код Тополе, у цркви Светог Ђорђа, спомен-цркви и маузолеју династије Карађорђевић.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи