Читај ми!

Портрет Александра Карађорђевића који је насликао Паја Јовановић враћен у Србију

Вредно дело Паје Јовановића, портрет краља Александра Карађорђевића, настало након 1920. године, враћено је у Србију. Слику је на лицитацији у међународној аукцијској кући "Dorotheum" купила Фондација „За српски народ и државу“ и донирала Музеју Југославије, где ће бити уврштено у сталну поставку.

Портрет Александра Карађорђевића који је насликао Паја Јовановић враћен у Србију Портрет Александра Карађорђевића који је насликао Паја Јовановић враћен у Србију

Портрет Александра Карађорђевића карактеристичан је по томе што је израђен црном кредом на папиру, што представља несвакидашњи приступ у опусу једног од најзначајнијих српских уметника Павла Паје Јовановића. Дело димензија 20x15,2 сантиметра, са монограмом уметника до сада се налазило у приватној колекцији.

У договору са Министарством културе Републике Србије, на челу са министром Николом Селаковићем, Фондација „За српски народ и државу“ је ово уметничко дело донирала Музеју Југославије, где ће бити уврштено у сталну поставку.

Јавност у Србији је премијерно могла да види портрет на свечаној изложби у Музеју посвећеној краљу Александру Карађорђевићу, одржаној синоћ у Београду под покровитељством председника Републике Србије, уз присуство премијера Милоша Вучевића, министра културе Николе Селаковића, престолонаследника Александра I Карађорђевића, принца наследника Филипа Карађорђевића, као и многобројних званица из света културе и уметности. 

„Чињеница да је ово прва изложба који организује Музеј Југославије, а која је посвећена краљу Александру, овако језгровита након 1945. године, говори колико његову личност до дана данашњег нисмо били у стању да као народ, друштво и држава разумемо“, рекао је министар културе Никола Селаковић.

Донација портрета Музеју Југославије представља још један корак у дугогодишњем залагању Фондације за очување и промовисање српске културне баштине, с циљем да се најважнија уметничка дела врате и сачувају у Србији.

„Ако смо се о неког владара, војсковођу и јунака као народ, као држава, огрешили у 20. веку, онда је то свакако, ван сваке сумње краљ Александар I Карађорђевић. Ако је неко био сурово брисан комунистичком гумицом, онда је то он. Испирали су нам и уџбенике, и не само мозак, већ душу и срце, покушавајући да направе једну рупу, један вакум, због онога што јесмо, како би оспорили нашу државност, духовност и ослободилачки дух“, закључио је премијер Милош Вучевић.

четвртак, 10. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи