Читај ми!

Пашалић: Потребан нам је стални дијалог за разбијање предрасуда

Заштитник грађана Зоран Пашалић указао је, поводом Недеље поноса, која се ове године одржава од 2. до 8. септембра, на потребу јаче институционалне подршке ЛГБТИ особама, у циљу превенције насиља и осталих облика дискриминаторног понашања коме су и даље изложене.

Зоран Пашалић каже да догађаји који су организовани током ове недеље указују на права свих, на потребу да се сваком човеку, без обзира на различитости, омогући да живи достојанствено.

"Међутим, потребно је да водимо стални дијалог како бисмо у пуној мери постали друштво у коме људи могу да остваре своја права без страха да ће бити изложени увредама, говору мржње или физичком насиљу, а то захтева ангажман читавог нашег друштва, не само једне институције или одређене групе. Зато позивам све надлежне да преузму одговорност за унапређење положаја и остваривање права ЛГБТИ особа“, истакао је Пашалић и позвао припаднике ЛГБТИ заједнице да се у вези са свим проблемима са којима се сусрећу обрате институцији Заштитника грађана.

Заштитник грађана је додао да је напредак у погледу видљивости и разумевања проблема са којима се суочава ЛГБТИ заједница остварен, али да је неопходно унапредити правни оквир усвајањем закона који би регулисали положај и статус истополних заједница и правне последице прилагођавања пола родном идентитету, чиме би се унапредио положај транс особа у друштву.

Потребне су и измене и допуне Кривичног законика које би укључивале сексуалну оријентацију и родни идентитет у инкриминисане радње извршења ових кривичних дела са циљем спречавања расизма и нетолеранције.

Надлежнима су упућене препоруке Заштитника грађана у вези са овим питањима, али и даље чекају на спровођење.

Поводом обележавања Недеље поноса, која се сутра у Београду завршава шетњом, као централном манифестацијом, на згради Заштитника грађана је развијена застава дугиних боја, као и заставе транс и интерсекс покрета, чиме је особама другачије сексуалне оријентације, родног идентитета и полних карактеристика на симболичан начин пружена подршка и надлежним органима указано на неопходност решавања проблема са којима се ЛГБТИ особе свакодневно суочавају. 

петак, 06. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару