Читај ми!

Отворена изложба архивских документа поводом 110 година од почетка Великог рата

У Државном архиву Србије отворена је изложба поводом 110 година од почетка Првог светског рата. Изложба је отворена на дан када је Аустроугарска упутила Србији Ултиматум. Истим поводом, изложбе се одржавају у 21-ом граду у Србији и у четири града у Републици Српској. Након отварања изложбе, директор Државног архива Србије поклонио је председнику Владе копију Телеграма којим је Србији објављен рат, а чији је оригинал до недеље доступан јавности. У оквиру изложбе биће изложен и ултиматум и одговор српске Владе.

Изложба архивских документа поводом 110 година од почетка Првог светског рата отворена је у Државном архиву Србије, а отварању су присуствовали председник Владе Милош Вучевић и министар културе Никола Селаковића.

Вучевић је, након обиласка изложбе, окупљенима рекао да је култура сећања неизоставни део ако одлучите да идете у извесну будућност и да истовремено учите да разумете садашњост.

"Када би са друштвеног поља могли за тренутак записати и пребацити на биолошки и приватна процеса, Архив онда јесте чувар ДНК записа једног народа и његове државе", рекао је Вучевић.

Премијер је рекао да је све ове што је чињено, красило и јесте део српског идентитета, историје, успона и падова, изазова

Како је навео, импресионира га да су сачувани ови документи, од оригиналног ултиматума и концепта одговора, и да данас могу да буду изложени.

Министар културе Никола Селаковић навео је да је изложба отворена данас, симболично на дан када је Аустроугарска упутила Србији Ултиматум и да ће трајати до недеље, 28. јула дана када је телеграмом аустроугарска објавила рат Србији.

Селаковић је рекао да ће се ова изложба одржати у свим градовима у Србији који имају архив - у 21 граду и у четири града у Републици Српској.

Након обиласка и говора министра и премијера, директор Државног архива Србије поклонио је Вучевићу копију Телеграма којим је Србији објављен рат.

Перишић је нагласио да Државни архив Србије не памти да је икада један премијер после тако кратког периода од избора на чело Владе посетио ту установу, као и да не памте да је један министар културе три пута у тако кратком периоду посетио ту установу.

У Државном архиву, у оквиру ове изложбе докумената, изложени су Ултиматум Аустроугарске Србији 23. јула, Одговор српске владе на ултиматум 25. јула и Телеграм аустроугарске објаве рата Србији 28. јула 1914. године.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару