Војска Србије помаже у водоснабдевању у Горњем Милановцу и Мионици

Припадници Војске Србије ангажовани су на пружању помоћи у водоснабдевању домаћинстава у општинама Горњи Милановац и Мионица, ради ублажавања последица дуготрајне суше која је изазвала несташице воде.

Заменик команданта Центра за обуку везе и информатике Команде за обуку потпуковник Златко Ковачевић рекао је да је од 19. јула ангажована ауто-цистерна за воду за потребе обезбеђења воде за пиће угроженом становништву у местима Теочин и Брезна, а од јуче и у Прањанима.

"У складу са трећом мисијом Војске Србије наши припадници су увек уз свој народ и ангажовани су на пружању помоћи цивилном становништву приликом елементарних непогода и других несрећа и то ће чинити кад год за тим постоји потреба", рекао је  Ковачевић, а пренело Министарство одбране.

Начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Горњег Милановца, пензионисани пуковник Милорад Димитријевић, упутио је речи захвалности Војсци Србије због ангажовања цистерне са водом која допуњује резервоаре пресахлих сеоских водовода прањанског краја.

"Општина Горњи Милановац је велика и има 61 насељено место. Дуга суша и мало падавина током лета, уз повећану потребу за водом, условила је да у појединим месним заједницама дође до отежаног водоснабдевања", истакао је Димитријевић.

Председник Месне заједнице Прањани Радовин Веселиновић подсетио је да имају проблем са водом који је нарочито изражен последњих месец дана, због великих суша. 

"Извори су пресушили. Захваљујући општини Горњи Милановац и Војсци Србије успевамо да пребродимо проблем с којим се суочавамо. Надам се да ћемо овај проблем у неком тренутку и трајно решити", рекао је Веселиновић.

Осим у Прањанима, цистерна Војске Србије на територији општине Горњи Милановац, јуче је била ангажована и за допуну сеоских водовода у Теочину и Брезни.

Општина Мионица је, такође, због екстремних временских услова, поремећаја у водоснабдевању и угрожавања здравља људи, прогласила ванредну ситуацију на територији целе општине.

Допуњавање бунара и резервоара у селима Кључ, Буковац, Ђурђевац и Рајковић

Председник општине Мионица Бобан Јанковић која је током лета прво погођена поплавама, а онда и сушом, истиче да су били принуђени да се за помоћ обрате Министарству одбране након уведене ванредне ситуације, након које је Војска Србије одмах сутрадан реаговала.

Јанковић је најавио инвестиције које ће помоћи у водоснабдевању, које почињу на јесен и обезбедиће преко 20 литара воде у секунди грађанима.

Упоредо са водоснабдевањем, припадници Војске Србије су у координацији с Министарством за јавна улагања, тренутно ангажовани и на санацији локалних путева на територији више општина, показујући тако да су увек спремни да у најкраћем року пруже помоћ грађанима када год је то неопходно.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару