Читај ми!

Почела берба грожђа

Виноградари ће ове сезоне имати више грожђа него лане, чему су погодовали повољнији временски услови.

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

За разлику од прошле године, када је берба почела првих дана августа, ове године се све враћа у уобичајене оквире. Процена рода и тренутно стање у виноградима приказано је у Сремским Карловцима на Огледном пољу за виноградарство Пољопривредног факултета у Новом Саду.

На Фрушкој Гори смо посетили и познату винарију Мачков подрум и њихове винограде. Породица Јојић осим чувених дегустација португизера почела је да негује и вински туризам.

Почела је берба грожђа и на Плавинцу надомак Смедерева. Породица Радојевић и неколико берача ушли су у редове где је одлично родио шардоне. Од ове сорте у винарији на Плавинцу направиће своје прво пенушаво вино које ћемо моћи да дегустирамо почетком 2027. године.

Браничевски округ и некадашњи Рамски срез кроз историју су били познати као добри виноградари и још бољи винари. Са обала некадашњег Дунавца, рукавца Дунава који је био пловни пут, данас је то Сребрно језеро, у чувеним аковчићима, бродовима се извозило вино у Беч, Братиславу и Пешту. Данас су виногради готово уништени. Ми смо посетили једног од ретких винара и виноградара, Горана Радовановића, који брине о тим преосталим малим виноградима, производи добро винско и стоно грожђе и вино.

Уредник Душан Величковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом