Читај ми!

Породична традиција

Последњих година у Топличком крају обнављају се винарије и саде виногради. Тамошњи виноградари истичу да се "прокупац“ гаји из љубави и да се наставља породична традиција.

Музеј винарства и виноградарства у Александровцу, први такве врсте у Србији, основан је у марта 2000. године. У објекту који је после рата наменски саграђен за пријем, прераду грожђа и производњу вина, а у којем су практичну обуку имали и ђаци Специјализоване виноградарско воћарске школе.

На обронцима планине Рудник, недалеко од Тополе, у Опленачком виногорју, атару села Доња Шаторња никла је још једна, нова српска винарија са савременим виноградом.  Пасионирани винар, рођени београђанин Петар Јовановић пре десетак година купује земљу, а 2018. сади прве чокоте. Идеја водиља била му је да се и у виноградима и у винарији производња одвија на што природнији начин са минимумом интервенција у циљу добијања висококвалитетних вина у којима се препознаје Шумадијски тероар.

Завирили смо и у винограде на северу француске где виноградари и винари имају доста проблема из године у годину. Ове године род је умањен а биће и мање вина.

Уредник емисије: Душан Величковић

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње