Читај ми!

Београдска регионала

Аутохтоне, регионалне, одомаћене сорте воћа и грожђа, посебни и специфични месни и млечни производи, карактеристични и јединствени производи пчела представљају оригиналност и дела наших људи, земље и региона. Многобројни страни туристи уживају у туристичким потенцијалима, визуелно, а непца региструју нешто што се дуго памти, наше мирисе и укусе, гурманске специјалитете и у последње време све више продукте наших винограда.

Домаће сорте грожђа из наших али регионалних винограда све више добијају на значају и све видљивије, по квалитету, прилазе до скора недодирљивим француским или италијанским сортама. Наша „Тамјаника” већ осваја најзлатнија одличја, „прокупац” је добио свој светски дан, смедеревка и морава напредују, а багрина и кадарка доживљавају своју ренесансу. Седуша је спасена од заборава. У Нашем окружењу све боље су „блатина” и „жилавка” у Херцеговини, „пошип”, „жлахтина” и „плавац мали” на јадранским острвима, „теран”, „ребула” и „зелен” са словеначких брда и Випаве. Нове мирисе и укусе доноси нам македонски и црногорски вранац. Аутохтоне и регионалне сорте већ неколико година имају своје место у Београду. На чувеној београдској регионали, али код многих многих добрих и познатих дегустатора и трговаца.

Кажу да сваки пети туриста, а све их је више код нас, као сувенир понесе флашу нашег вина или ракије. Ова аутентичност посебно позиционира нашу земљу а поготово вредне и све савременије виноградаре и винаре.

Уредник: Душан Величковић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње