Демонтажа Београда

Одлазак на студије у Београд, већ деценијама, за највећи број младих, прилика је да завичај напусте заувек. Тек сваки десети намерава да се врати у место из којег је дошао. Није чудно онда што је готово 2000 села у Србији остало без људи. Број становника, и у мањим градовима, све је мањи.

С друге стране, Београд се шири, кажу, неиздрживом брзином. Број незапослених расте, бескућника и сиромашних је све више, али и такав, много је примамљивији за живот од било ког другог места у Србији.

Иако је равномерни регионални развој био један од зацртаних приоритета сваке власти у претходној деценији, разлике између развијених и неразвијених крајева у Србији, веће су него било где у Европи.

Како смањити разлике? Како задржати младе? Шта је циљ пресељења појединих институција из Београда у градове у унутрашњости? Колико година треба да прође да плате у Владичином Хану не буду 10 пута мање, а живот, кажу, сто пута тежи него у Београду.

О животу и перспективи у Србији ван престонице, у Оку говоре: Ивица Ежденци, директор Националне агенције за регионални развој, Дејан Јовановић, директор Националне службе за запошљавање и Саша Пауновић, председник Сталне конференције градова и општина.

Емисију води Нада Васиљевић.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи