среда, 08. јул 2009, 10:05
Траг: Ајвар под сунцем Тоскане
Лесковчани имају свој традиционални производ који би сигурно имао пролаз на страном тржишту али њихов ајвар и даље путује најдаље до српске престонице, у путним торбама, у покојој тегли.
Хоће ли то стање променити офанзива лесковачке Привредне коморе у циљу сертификације ајвара и његовог пласмана у Западној Европи?
Пољопривредни произвођачи из лесковачког краја посетили су Сиену где су презентирали лесковачки ајвар и упознали се са стандардима у производњи и процесом сертификације. Уследила је "експресна" посета Италијана Лесковцу чиме је, ваљда, точак сарадње покренут.
Сељаци тог краја ће, ипак, и ове јесени ајвар спремати само за укућане и ретке сладокусце.
Повећање засада паприке "ајварке" могло би уследити тек на пролеће, ако дође до брендирања производа и склапања конкретних договора о испоруци преко границе.
Аутор: Срђан Цонић
Уредник: Љубисав Алексић
Коментари