Траг: Ајвар под сунцем Тоскане

Лесковчани имају свој традиционални производ који би сигурно имао пролаз на страном тржишту али њихов ајвар и даље путује најдаље до српске престонице, у путним торбама, у покојој тегли.

Хоће ли то стање променити офанзива лесковачке Привредне коморе у циљу сертификације ајвара и његовог пласмана у Западној Европи?

Пољопривредни произвођачи из лесковачког краја посетили су Сиену где су презентирали лесковачки ајвар и упознали се са стандардима у производњи и процесом сертификације. Уследила је "експресна" посета Италијана Лесковцу чиме је, ваљда, точак сарадње покренут.

Сељаци тог краја ће, ипак, и ове јесени ајвар спремати само за укућане и ретке сладокусце.

Повећање засада паприке "ајварке" могло би уследити тек на пролеће, ако дође до брендирања производа и склапања конкретних договора о испоруци преко границе.

Аутор: Срђан Цонић

Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње