Гастрономад

Витело тонато

Из региона Пијемонт, познатом по богатој гастрономији и винима, долази нам витело тонато, једно од најпрепознатљивијих јела северне Италије. Настало је у 18. или 19. веку, као специјалитет који је спајало две наизглед неспојиве ствари – телетину и туњевину. Управо та комбинација меса и рибе даје му јединствен карактер и чини га симболом италијанске кулинарске маштовитости.

Телетина се традиционално кува у ароматичном бујону са поврћем и белим вином, а затим се хлади и сече врло танко. Прелива се кремастим сосом од туњевине, инћуна, капара, маслиновог уља, лимуновог сока и, у модернијим верзијама, мајонеза. Раније се мајонез није користио – сос се добијао ручним мешањем жуманаца, уља и лимуновог сока, што му је давало рустичан, домаћи карактер. Јело се обично служи хладно, као антипасти или лагано главно јело, нарочито лети. Његова популарност се проширила и ван Италије – у Аргентини, где су италијански имигранти пренели рецепт. Витело тонато представља оно што Италијани најбоље знају - поштовање према сезонским састојцима, вештину у припреми и љубав према хармонији укуса, а наш гастрономад Никола Вучковић припрема нам ово лагано, освежавајуће јело које одише историјом и профињеношћу.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом