субота, 24.05.2025, 15:55 -> 12:29
štampajГастрономад
Хрскави пауфлек
Свињски стомак од давнина се користи у европским кухињама и важи за специјалитет сељачког порекла, који се спорије припрема. У Француској се често припрема као пpoitrin de pork – печен споро, уз хрскаву кожицу и зачинско биље, док у Италији постоји слична верзија – поркета, зачињена белим луком, рузмарином и коморачем. У Азији, нарочито у Кини и Кореји, пауфлек је, такође, високо цењен и користи се у јелима као што су dong po rou или samgyeopsal. Британци имају једноставан, али изузетно укусан начин припреме - споро печен са хрскавом кожицом, често сервиран уз пире кромпир, карамелизовану јабуку и печени црни лук.
Наш гастрономад Никола Вучковић припремиће нам хрскави пауфлек печен изнад поврћа, тако да су сокови меса обогатили сваки залогај. Уз то послужиће британске прженице, које су варијација француских. У британској верзији, хлеб се умаче у мешавину јаја и млека, пржи на путеру и сервира слано или слатко.
Пријатно гледање!
Коментари