Читај ми!

Сабља

Серија која је привукла огромну пажњу у читавом региону, освојила награде у Кану и Брну, имала премијеру у Београду, Сарајеву и Лесковцу, стиже и на мале екране! Од суботе 02. новембра, сваког викенда на нашем Првом програму у 20.00ч, премијерно приказујемо дуго ишчекивану серију "Сабља“, која ће кроз осам епизода пратити догађаје из наше рецентне прошлости – убиство премијера Зорана Ђинђића и ситуацију у земљи пре и након 12. марта 2003. године.

Држећи се фактографије, али уз уметничку слободу, креатори серије Владимир Тагић и Горан Станковић (двојац добро познат ТВ публици по серији "Јутро ће променити све"), потрудили су се да дају пресек друштвено-политичке ситуације у земљи од деведесетих до двехиљадитих година и да дочарају атмосферу неизвесности која је владала те 2003. године у Србији.

Истовремено, серија прати ликове премијера, политичара, криминалаца, припадника паравојних јединица, али и фиктивне ликове – младу и амбициозну телевизијску новинарку Даницу Мандић, полицијске инспекторе Бориса Ракића и Љубу Васиљевића, ангажоване у истрази, као и ситног криминалца унутар земунског клана Уроша Ристића.

Када је о ликовима и представљеним догађајима реч, аутори истичу да је у питању "драмска интерпретација стварних догађаја – плод маште и креативне слободе аутора. Главни ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, уметничке обраде и не представљају објективну истину“. Ипак, како се ради о нама блиској историји, многи од јунака серије засновани су на стварним личностима. Свакако ће бити занимљиво погледати како су се познати глумци снашли у улогама личности које су годинама пуниле новинске ступце у рубрикама од политике до црне хронике.

Серија је поред београдске премијере имала пројекције и на Сарајево филм фестивалу, као и на фестивалу у Лесковцу. У Кану је награђена за најбољу глумачку интерпретацију читавог ансамбла, а у Брну, на једном од најзначајнијих фестивала у Европи - "Сериал киллер", освојила је главну награду. У наредном периоду серију очекују и фестивал српског филма “Орфелин” у Вашингтону (20-24. октобра) као и “Talinn Black Nights” у Естонији (08-24. новембра).

Улоге тумаче: Драган Мићановић (Зоран Ђинђић), Љубомир Бандовић (Борис), Милица Гојковић (Даница), Лазар Тасић (Урош), Феђа Штукан (Љуба), Јасна Ђуричић (Светлана), Златко Бурић (Жарко Илић), Бојан Навојец (Дућа), Милош Тимотијевић (Кум), Сергеј Трифуновић (Легија), Мухамед Хаџовић (Мрав), Ненад Хераковић (Милош Симовић), Марко Гиздавић (Аца Симовић), Јасмин Гељо (Начелник Гаврић), Дубравка Ковјанић (Весна), Марко Марковић (Беба Поповић), Марко Грабеж (Чеда Јовановић), Горан Радаковић (Јован Пријић), Марија Шкаричић (Соња Јанковић), Милица Филић (Вера), Вахид Џанковић (Раша), Бојан Жировић (Стева), Бојан Кривокапић (Звездан Јовановић), Пеђа Марјановић (Шкене), Срђан Милетић (Михајловић), Лина Теодоровић (Маша)... и други.

Производња: Радио-телевизија Србије и "This and that Productions“, 2024. године

Креатори серије: Владимир Тагић и Горан Станковић

Сценаристи: Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Владимир Тагић и Горан Станковић

Редитељи: Горан Станковић и Владимир Тагић

Директор фотографије: Александар Кошутић

Сценографкиња: Зорана Петров

Костимографкиња: Маја Мирковић

Монтажери: Лазар Предојев, Владимир Радовановић и Милена Предић

Дизајнерка маске: Ана Бибић

Композитор: Александар Ранђеловић

Дизајнер звука: Милош Дрндаревић

Уредници серије: Тамара Барачков и Марко Новаковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи