Читај ми!

Лектизер: Сеобе

Серијал "Лектизер“ Редакције школског програма награђен је првом наградом на међународном фестивалу "Срце Европе“ у Пољској, у категорији телевизијски програми за децу и младе. Фестивал и форум "Срце Европе“ одржао се по четврти пут од 16. до 19. септембра у Варшави, у организацији Jавног сервиса Пољске ТВП.

“Лектизер”, са епизодом “Сеобе” нашао се међу пет финалиста, уз пројекте из Чешке, Пољске, Украјине и Словачке, а одлуком међународног стручног жирија додељена му је златна награда. Како наслов наговештава, серијал је осмишљен као низ тизера за дела средњошколске лектире. Идеја је да дела књижевности не треба препричавати нити правити мултимедијалне пречице за њихово разумевање, већ пробудити заинтересованост за читање код младих.

“Лектизер” је конципиран тако да може да се користи на часовима књижевности и историје у средњим школама, као врста мултимедијалног додатка настави, те циљна група нису само ученици, већ и њихови професори.

Председница жирија у категорији програма за децу и младе Агнесе Штраус Кублина, главна уредница Редакције за децу и младе Телевизије Летоније (ЛТВ) изјавила је:

“Овај пројекат доноси хумор и оригиналност у учионице, као драма апсурда која дочарава суштину заједничких корена и вредности источне и централне Европе. То је смео и креативан алат за професоре који показује храброст у оригиналности приступа и инвентивности примене. Ово је сјајан пример како јавни сервис може отворити простор за нове светове игре.”

Поводом овог великог успеха, награђена епизода биће ванредно емитована.

Лектизер – Сеобе је својеврсно путовање кроз историју - "временска сеоба“ - током које ћемо сазнати како су поједини уметници приказивали значајне историјске догађаје. Кренућемо од Велике сеобе Срба, виђене кроз платно сликара Паје Јовановића. Посетићемо и историјски тренутак у који је смештена радња романа Милоша Црњанског, а затим и време самог писца, који није само писао о сеобама, већ их је и током свог живота више пута доживљавао. Завршићемо у садашњности и видети како једна савремена позоришна екипа покушава да направи представу од Сеоба Црњанског, и због чега у томе не успева...

Све у свему, мало ћемо вам рећи о самом роману. За све додатне информације, прочитајте Сеобе!

Аутор и уредник: Вишња Печенчић

Косценариста: Маја Радивојевић

Стручни сарадник: Марко Пиштало

Глумци: Вахид Џанковић, Ана Пиндовић, Предраг Васић, Маја Николић, Марко Перић, Михаило Милановић

Композитор: Марко Луис

Диреткор фотографије: Милош Митровић

Илустратор и аниматор: Милош Гојковић

Монтажер: Јована Филиповић

Редитељ: Иван Пецикоза

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи