уторак, 25. јун 2024, 14:40
Гастрономад
Мароканско уживање под балдахином
Богатству мароканске кухиње допринели су многи народи који су насељавали ово подручје - северноафрички Бербери, Феничани, путници и трговци, номадски бедуини... У античко доба Мароком су, током 400 година, владали Римијани, а потом су север Африке освојили Арапи. Од Отоманске царевине просторе северне Африке преузеле су Француска и Шпанија, а независност је земља стекла тек 1956. године. Зато није чудно да се у том котлу, толико богатом различитостима, крчка мешавина арапских, медитеранских и афричких укуса, са неодољивом нотом француске кухиње. Ту ћемо наћи маслине, маслиново уље и обавезан пшенични хлеб, али и комбинације издалека донесених зачина и трава, ароматичне супе, све врсте риба, благи кускус и спојеве слатког воћа и меда са месом и поврћем.
Мароканску кухињу чине стотине јела, која изненађују изврсним аромама и нетипичним јединством укуса, а сви ти специјалитети заливају се јаким и слатким чајем. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част ове фантастичне гурманске дестинације, припрема сефу - слатки кускус и бастиљу - питу са пилетином. Пријатно гледање!
Коментари