Читај ми!

Гастрономад

Вијетнамска традиција

Вијетнамска кухиња једна је од најпопуларнијих у свету, а своје "звездане" тренутке доживљава претходних неколико година. Кинеска цивилизација оставила је велики утицај на вијетнамску гастрономију. Нека јела, као на пример пуњене округлице, али и обичаја попут једења штапићима потичу управо из кинеске традиције. Не могу да се занеме ни европска надахнућа, као што је популарни сендвич бан ми - једна од бројних успомена на више деценија присутности француског освајача. Много зачина и мирођија, неопходних за вијетнамску кухињу, дошло је трговачким путевима из Индије.

Вијетнамска јела пуна су изврсних, свежих намирница. Послужују се сирова или после брзог пржења у воку. Јела се припремају врло брзо, а поврће и други састојци на тај начин сачувају боју, свежину и укус. Вок је, иначе, дубок тигањ која потиче из Кине. Један је од најважнијих састојака вијетнамских сланих јела је рибљи сос, који се производи од усољених и ферментисаних сардела. У широкој је употреби, као со у Европи или соја сос у Јапану и Кини. Зачинско биље је у Вијетнаму темељ кухиње. Истиче укус других састојака и даје јелима чудесну арому. Често се послужује на посебном тањиру у облику хрпе мирисних листова. Осим зачинских трава и поврћа, врло важан састојак вијетнамских слатких и сланих јела је воће, чија разноликост ошамућује.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја припрема нам хрскаве палачинке са сланином и рачићима и преливене умаком "нук мам ја", а за љубитеље необичних слаткиша ту је традиционални вијетнамски колач од банана. Пријатно гледање!

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи