Сретење, Дан државности Републике Србије

Целодневни програм Радио телевизије Србије на Дан државности посвећен је догађајима и свечаностима којима се овај празник обележава широм Србије.

Током празника емитујемо приче о изузетним појединцима који су у нашој земљи, али и изван ње, дали значајан допринос на пољу науке, културе, образовања, спорта, привреде... То су приче о људима који представљају, како имамо обичај да кажемо, оно, најбоље из Србије.

Бићемо већ од раног јутра на свим местима у земљи на којима се слави Дан државности. Пратићемо државну церемонију полагања венца на Авали и одавање почасти на Споменику незнаном јунаку, као и полагање венаца у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

У 10.00 часова преносимо државну церемонију полагања венаца и одавање почасти код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу, а од 13.00 и Свечану сретењску академију у здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је донет први устав кнежевине Србије.

Од 14.00 почиње и наша специјална емисија "Дан државности Републике Србије" у којој ћемо одмах на почетку приказати два уметничка перформанса који се одигравају код споменика Карађорђу и код победника на Калемегдану

Гости у студију овог дела празничног програма биће Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије и Нина Кршљанин са Правног факултета у Београду.

Од 17.45 почиње уметнички перформанс под називом "Слава и трајање" "оживљавањем" зграде Градске скупштине мотивима устанка, уставом, симболима државности, а обратиће нам се и Карађорђе гласом глумца Небојше Кундачине. Реч је о адаптацији текста из драме Ђуре Јакшића "Станоје Главаш".

Здружени хор од 100 чланова извешће песму Востани Сербије, а зграда Председништва биће осветљена бојама државне заставе. Овом делу програма присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

Од 18.00 у згради Председништва на Андрићевом венцу почиње додела одликовања заслужним појединцима и институцијама. Ове године биће додељено 107 одликовања онима који су својим радом значајно допринели развоју и напретку државе Србије.

После доделе одликовања пратимо свечани дефиле и променадни концерт војног и полицијског оркестра од Калемегдана до Трга Републике који ће се зауставити испред Института Сервантес. Ту ће бити приказан ауторски мултимедијални пројекат "Теслин времеплов". Уз помоћ нових медија Никола Тесла ће се обратити пролазницима. Пратићемо и "оживљавање" зграде Народног музеја на чијој фасади ће бити емитовани делови изложбе посвећени овом периоду и перформанс у коме ће "оживети" уметничко дело Вељка Станојевића "Збор у Орашцу". Наши репортери Лазар Јановић и Јована Вулиновић разговараће са врсним познаваоцем дела Николе Тесле и аутором неколико књига о њему, Владимиром Јеленковићем и мултимедијалним уметником, др Душаном Јововићем који је заслужан за празнични програм оживљавања фасада и аутор интерактивних изложби поводом Дана државности. У студију, у овом делу програма гостује Предраг Илић, из Историјског архива Шумадије.

У 20.00 преносимо истовремени ватромет из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Бањалуке и Подгорице.

После Дневника у наставку специјалне емисије Дан државности Републике Србије говориће декан Правног факултета у Београду Зоран Мирковић и историчари Предраг Марковић и Данко Леовац.

Уредница и водитељка специјалног програма: Биљана Радуловић
Одговорна уредница директних преноса: Весна Сладојевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи