недеља, 04. феб 2024, 12:20
Гастрономад
Црепуље из Ражња
Црепуљарство је углавном мушки посао, али Данијела из Ражња желела је да настави породични посао. Поред пчеластва, бави се овим занатом дуги низ година и едукује жене из околине како да обезбеде додатни приход. Припрема хране у земљаном посуђу стара је готово колико и само човечанство. Оно што је очувало традицију израде грнчарије кроз све ове миленијуме је њен квалитет и посебан укус хране која се у њој спрема. Добра црепуља у сталној употреби може да траје и више од десет година. У случају да се поломи, њени делови се уграђују у ограду око куће или тамо где је неће газити људи и стока.
Посуду из које је свако јело укусније Данијела израђује од умешеног блата од јединствене глине са оближњег брда, коју затим суши и пече. Баш како је научила од оца. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је село Рујиште код Ражња и од Данијеле и Мирне Марковић научила како се у црепуљи припремају димљене буткице у сосу од домаћих сирева и пита са копривом и сиром, а као додатак направила је пуњене суве паприке. Пријатно гледање!
Коментари