Читај ми!

Гастрономад

Италијански класици на нов начин

Отићи на Сицилију, а не пробати каноле је као отићи у Напуљ, а не пробати пицу. На срећу, италијанске специјалитете можете да направите и код куће, али, пре тога, сазнајте нешто о томе како су неки од њих настали.

Смештен дубоко у средишњој Сицилији, Калтанисета се често наводи као "родно место" канола. Овде се укусна посластица понекад назива "Мојсијев штап" или "Краљево жезло". Зашто? Прича се да су прве каноле направиле жене из харема арапског емира како би одале почаст сексуалној моћи њиховог господара, тако да облик канола дефинитивно није случајан. Италијанска кухиња свакако је најпознатија по разним врстама тестенина. Прве дугачке резанце, који се кувају у води, донели су у Италију арапски освајачи у 7. веку. Међутим, данашњу популарност шпагете, лазање и остале тестенине дугују италијанској емиграцији у Америци. Италијани су у "обећану земљу" почетком 20. века донели и популарне рецепте за шпагете какве се данас једу у целом свету. Паста је тако постала део америчке, нешто касније и поп-културе, па резанцима више нико није могао да стане на пут.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја припрема нам каноле и веге болоњезе са сочивом - италијанске класике на нов начин. Пријатно гледање! 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи