Фудбал - Кв. за ЕП 2024: Мађарска - Србија

Фудбалска репрезентација Србије гостује код Мађарске у седмом колу квалификација за Европско првенство у Немачкој наредне године. Меч се игра у суботу од 20.45 часова на Пушкаш Арени у Будимпешти, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Пред фудбалерима Србије су две, можда и најважније утакмице у досадашњем делу квалификација за Еуро 2024. Наш тим ће најпре у суботу, 14. октобра гостовати код Мађарске у седмом колу квалификација, док ће три дана касније, у уторак 17. октобра Србија дочекати селекцију Црне Горе на стадиону Рајко Митић у Београду. На табели групе Г, Мађарска и Србија имају по 10 бодова, уз меч више нашег тима.

Црна Гора је трећа са осам бодова из пет одиграних утакмица, док Литванија и Бугарска имају по два бода.

У другом сусрету седмог кола, Бугари у суботу дочекују Литванце, а Црна Гора је слободна.

У досадашњем току квалификација, Србија је два пута побеђивала Литванију и једном Црну Гору у Подгорици, наши репрезентативци ремизирали су са Бугарима у Разграду и поражени су почетком септембра у Београду управо од Мађара са 1:2.

Уколико остваре победе у Мађарској и у Београду против Црне Горе изабраници Драгана Стојковића биће пред историјским, првим пласманом на Европско првенство од самосталности наше земље.

Србија ће у последњем колу 19. новембра дочекати Бугаре у Лесковцу.

Последњи пут наш национални тим играо је на шампионату старог континента пре 23 године, у Холандији и Белгији.

Биће ово пети међусобни меч Мађарске и Србије, наш тим остварио је један тријумф, једном је било нерешено, док су Мађари два пута славили.

Екипа коју са клупе води Италијан Марко Роси нема пораз у квалификацијама на претходна четири сустрета. Побеђивали су Србију, Литванију и Бугарску, док су ремизирали са Црном Гором у гостима.

Мађари ће након утакмице са нашим тимом одиграти још три сусрета. Најпре ће у уторак гостовати код Литваније, а потом их у новембру очекују последња два квалификациона меча - 16. новембра гостоваће у Бугаракој, а након тога 19. новембра играће код куће са Црногорцима.

Мађари су прошле године бриљирали и у Лиги нација, где су у изузетно тешкој групи са Италијом, Немачком и Енглеском успели да остану у А дивизији као другопласирани тим. У питању је изузетно компактна екипа предвођена суперзвездом и капитеном Домиником Собослајем, фудбалером Ливерпула. Пре нешто више од месец дана, Мађари су у Београду победили Србију после преокрета са 2:1.

Наша најбоља селекција је повела аутоголом Салаја, а потом су головима Варге и Орбана Мађари дошли до преокрета и најзначајније победе у досадашњем делу квалификација.

Мађари су до 70-их година прошлог века били велесила светског фудбала. Играли су у финалима Светских првенстава 1938. у Француској када су поражени од Италије и 1954. у Швајцарако где су их у финалу савладали Немци. Три пута су освајали Олимпијске игре (1952. у Хелсинкију, 1964. у Токију и 1968. у Мексико Ситију), а имају и Сребро из Минхена 1972. и бронзу из Рима 1960. године. На Европским шампионатима Мађари су били трећи 1968. године у Шпанији.

За разлику од наше селекције, Мађари нису играли на Светском првенству од 1982, али су наступили на последња два Европска шампионата где су 2016. испали у осмини финала и на крају заузели 13. место, док су 2021. завршили надметање у групи без победе и на крају су били на 20. месту од 24 тима на Европском првенству.

Коментатор РТС-а Немања Матић преносиће утакмицу против Мађарске директно са стадиона Пушкаш Арена у Будимпешти.

"Биће то директан окршај највећих фаворита у групи Г за пласман на Еуро. Мислим да је Србија спремна да понови сјајан резултат из Португалије у квалификацијама за Светско првенство у Катару. Тадић, Митровић, Сергеј и остали момци имају прилику да победом направе огроман искорак ка пласману на историјско Европско првенство за нас. Када ако не сада? Мислим да је овај тим сазрео и да је спреман за велика дела. Сматрам и да су водећи играчи наше селекције у сјајној форми и да би требало да се реваншира Мађарима за пораз у Београду. Биће јако тешко, али верујем у наше момке. Мотив је огроман, први Еуро за нашу Србију. Надамо се да ће тим у наредна два сусрета победама над Мађарима и Црногорцима оверити визу за Немачку, након чега ћемо се посветити новом великом фудбалском пројекту на РТС-у, Европском шампионату у фудбалу наредне године” - истиче коментатор Немања Матић.

 

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи