Читај ми!

Гастрономад

Улична храна из Бурсе

Бурса, некадашња престоница Османског царства, један је од најлепших и најдинамичнијих турских градова. За Бурсу кажу и да је бисер Блиског истока и да у њој можете да пронађете све - од историје, традиције, културе, гастрономије, па до модерне индустрије и иновативних технологија. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у потрази за старим рецептима и обичајима, у граду на Мраморном мору обишла је чувену улицу и мост са занатским радњама, које су у породичном власништву више векова, Велику џамију, за коју кажу да је једина могла да се мери са Светом Софијом по величини и лепоти, али и гробове султановог сина Шехзадеа и његове мајке Махидерван, популарне ликове из серије Сулејман Величанствени.

Каја је имала част и да разговара са градоначелником Бурсе Алинуром Акташем, а од чувеног кувара Јидираја Бајсуа научила је како се прави џантик - традиционално јело, које је вековима најпродаванија улична храна у Бурси.  

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње