недеља, 06. авг 2023, 13:21
Гастрономад
Улична храна из Бурсе
Бурса, некадашња престоница Османског царства, један је од најлепших и најдинамичнијих турских градова. За Бурсу кажу и да је бисер Блиског истока и да у њој можете да пронађете све - од историје, традиције, културе, гастрономије, па до модерне индустрије и иновативних технологија. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у потрази за старим рецептима и обичајима, у граду на Мраморном мору обишла је чувену улицу и мост са занатским радњама, које су у породичном власништву више векова, Велику џамију, за коју кажу да је једина могла да се мери са Светом Софијом по величини и лепоти, али и гробове султановог сина Шехзадеа и његове мајке Махидерван, популарне ликове из серије Сулејман Величанствени.
Каја је имала част и да разговара са градоначелником Бурсе Алинуром Акташем, а од чувеног кувара Јидираја Бајсуа научила је како се прави џантик - традиционално јело, које је вековима најпродаванија улична храна у Бурси.
Коментари