недеља, 30. јул 2023, 13:21
Гастрономад
Копачки ручак на Јухору
Левач је историјска област, која обухвата јужне делове Шумадије и мали део Поморавља. Налази се између планине Јухор на истоку, Гледићких планина на западу и Црног врха на северу. Становништво се претежно бавило земљорадњом, па су у време радова у пољу ангажовани надничари или су сазиване мобе, као стари обичај међусобног помагања. Традиција налаже, како каже музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини Јасмина Трајков, да се главни оброк се служи на њиви и назива се "копачки ручак“. Спрема га најстарија жена у кући, а послужују га млађе жене.
Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је планину Јухор и од познатог кувара Вељка Милановића научила како се припрема модерна верзија овог традиционалног оброка - свињски медаљони у сосу од шумских печурака, а у студију је, као додатак, направила и бургере са помфритом од шаргарепе.
Коментари