Читај ми!

Гастрономад

Копачки ручак на Јухору

Левач је историјска област, која обухвата јужне делове Шумадије и мали део Поморавља. Налази се између планине Јухор на истоку, Гледићких планина на западу и Црног врха на северу. Становништво се претежно бавило земљорадњом, па су у време радова у пољу ангажовани надничари или су сазиване мобе, као стари обичај међусобног помагања. Традиција налаже, како каже музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини Јасмина Трајков, да се главни  оброк се служи на  њиви и назива се "копачки ручак“. Спрема га најстарија жена у кући, а послужују га млађе жене.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја посетила је планину Јухор и од познатог кувара Вељка Милановића научила како се припрема модерна верзија овог традиционалног оброка - свињски медаљони у сосу од шумских печурака, а у студију је, као додатак, направила и бургере са помфритом од шаргарепе.

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње