Читај ми!

Гастрономад

Парк предака у Коњи

Нашем гастрономаду Катарини Петровић Каји требало је неколико сати да пређе митску планину Табор (Таурус) да би дошла до анадолске висоравни и стигла до Коње. Планина је обрасла боровом шумом са медитеранске стране, а са анадолске ниским растињем, разлива се у брежуљке, па се претвара у степу, која је током лета прекривена пожутелом травом. Коња се налази у плодном делу висоравни и због тога је била привлачна и насељеницима и освајачима. Данас се град са два милиона становника простире на више од двадесет километара. Коња је била културни центар не само царевине, него и целог селџучког простора.

Парк Ецдат или Парк предака први је такве врсте у Турској. Посебним дизајном оживљава историјску атмосферу, а посетиоцима пружа могућност пријатног и тихог провода и едукације о неком прошлом времену.

Каја је од чувеног турског кувара Јилмаза Сећима научила како се припрема традиционална чорба од бамија и хошмерим алва.

- Свадбарска чорба од бамија често се припрема у Коњи. Занимљива је и прича о мужу и жени и како је настао слаткиш хошмерим алва који делује једноставно, али је нешто најукусније што сам пробала у Коњи, нарочито у комбинацији са сладоледом - каже Каја и додаје:

- Јилмаз је прави стручњак. Шеф је катедре за гастрономију и кулинарство на Универзитету у Коњи. У овом граду постоји око 130 факултета за гастрономију. Он је истакао и колико је кување важно у култури и у свакодневном животу свих нас.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње