недеља, 11. јун 2023, 14:05
Гастрономад
Парк предака у Коњи
Нашем гастрономаду Катарини Петровић Каји требало је неколико сати да пређе митску планину Табор (Таурус) да би дошла до анадолске висоравни и стигла до Коње. Планина је обрасла боровом шумом са медитеранске стране, а са анадолске ниским растињем, разлива се у брежуљке, па се претвара у степу, која је током лета прекривена пожутелом травом. Коња се налази у плодном делу висоравни и због тога је била привлачна и насељеницима и освајачима. Данас се град са два милиона становника простире на више од двадесет километара. Коња је била културни центар не само царевине, него и целог селџучког простора.
Парк Ецдат или Парк предака први је такве врсте у Турској. Посебним дизајном оживљава историјску атмосферу, а посетиоцима пружа могућност пријатног и тихог провода и едукације о неком прошлом времену.
Каја је од чувеног турског кувара Јилмаза Сећима научила како се припрема традиционална чорба од бамија и хошмерим алва.
- Свадбарска чорба од бамија често се припрема у Коњи. Занимљива је и прича о мужу и жени и како је настао слаткиш хошмерим алва који делује једноставно, али је нешто најукусније што сам пробала у Коњи, нарочито у комбинацији са сладоледом - каже Каја и додаје:
- Јилмаз је прави стручњак. Шеф је катедре за гастрономију и кулинарство на Универзитету у Коњи. У овом граду постоји око 130 факултета за гастрономију. Он је истакао и колико је кување важно у култури и у свакодневном животу свих нас.
Коментари