субота, 03.09.2022, 16:15 -> 17:31
štampajНајскупља шунка на свету - Iberiko pata negra
Уз тартуфе, кавијар и јастоге, шунка од иберијске свиње је један од најскупљих и највећих деликатеса на свету. Једна шунка, која у просеку тежи око седам килограма, у Шпанији се продаје за 600 евра, у другим европским земљама и до 800 евра док се на тржишту Кине, Јапана и САД продаје за невероватних 1.500 евра.
Иберико пата негра је аутохтона раса свиње која живи на Иберијском полуострву и те свиње се хране искључиво оним што затекну у природи, травом, корењем и жиром који им је највећа посластица и који њиховом месу даје посебан квалитет. Иберијске свиње се крећу потпуно слободно у природи и свакој од њих припада по хектар ливада и шума, што је држава Шпанија прописала и законом 2014. године. Шунка од иберијске свиње се суши око три године и то без ватре и без дима.
Компанија „Синко Хотас" је највећи произвођач те шунке у Шпанији, а у њеним подрумима тренутно сазрева око пола милиона шунки... Шунка од иберијске свиње је више од хране, а у Андалузији, где се и производи, култ хране уздигнут је на пиједестал. У земљи шунке, маслина и вина хедонистичке страсти се увек зачињавају гитаром и песмом, тако да ћете у овој емисији делом открити и дух Андалужана али и део историје Севилље, главног града аутономне покрајине Андалузија.
Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић
Autor:
Бранко Станковић
У мaтeмaтици, нajвeћa зaгoнeткa je квaдрaтурa кругa. У живoту, то je чoвeк. [ детаљније ]
Коментари