Читај ми!

У име народа, референдум без права жалбе

"Драге колеге, млади правници. Упамтите, од данас па за цео живот, да је држава монопол насиља и да влада страхом који сеје преко војске, полиције, тужилаштва али често и судова. Због тога ћете као правници морати целог живота да будете у сукобу са државом бранећи народ од зле власти, јер је свака власт зла и опака. Само тако ослобађаћете народ тог страха и завређивати свој углед и углед наше правне професије. Ово се посебно односи на оне који буду имали среће да буду адвокати или судије...."

Ово су речи чувеног професора београдског Правног факултета Радомира Лукића. Говорио је о држави давне 1962. године, али говорио је и о било којој држави у било ком тренутку. Однос државе, народа, судија, тужилаца - вечна је тема. У недељу ће о томе одлучивати и грађани на референдуму.

У стручним расправама на Западу често се чује - када извршна власт брине о правосуђу, то је као да "вук брине о безбедности оваца". Помиње се теза да правосуђе мора да се ослободи од "вавилонског ропства извршне власти".

Ипак, и бројни примери у Европи показују да увелико траје битка судија да створе неку врсту судијског самоуправљања. Постоје примери европских земаља у којима у стручним телима које бирају судије оне немају већину.

Шта доносе уставне измене кад је реч о тужиоцима? Како да се обезбеди њихова самосталност? Које су добре а које лоше стране тога да стручна тела убудуће бирају судије и тужиоце, да ли ће та тела изгубити везу са народом, ко ће их контролисати, да ли ће више бити подложна утицајима споља него данас?

Коначно, да ли ће се грађани о Уставу опредељивати на основу тога шта им кажу странке, да ли ће ово бити избор пре избора, избор за или против власти?

О томе у емисији Око говоре: Вида Петровић-Шкеро, судија у пензији, чланица центра за правосудна истраживања, Драгана Бољевић, судија Врховног касационог суда и почасна председница Друштва судија Србије, и Радован Лазић, председник Управног одбора Удружења тужилаца Србије.

Аутор и водитељ: Стеван Костић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи