субота, 27.11.2021, 18:25 -> 19:19
štampajШафран и лов на тартуфе
Шафран, најскупљи зачин на свету однедавно се узгаја и код нас.
Саша Николић из Неготина је први и за сада једини који узгаја шафран. На површини од хектар и по Николић је засадио ову медитеранску биљку, која се још пре 5.000 година користила у Месопотамији као зачин и лек.
Са површине од пола хектара под шафраном који је стасао за цветање, Николић ће моћи да убере највише пола килограма тучкова шафрана јер се само они користе као зачин.
Потребно је 150 сати рада како би се убрало око 150.000 цветова, од којих се може добити само килограм зачина од шафрана. Још 300 сати рада потребно је да би се од те количине одвојили тучкови са цвета.
Сваки цвет шафрана тражи да се пред њим поклоните и сагнете се да бисте га убрали руком. Зато не треба да чуди што се килограм зачина од шафрана на светском тржишту креће од 6.000 до 20.000 евра.
Друга прича у новом издању Квадратуре круга говори о тартуфима, најскупљој гљиви на свету, чија се цена креће од 200 до 3000 евра по килограму, што зависи од врсте, величине, али и понуде и потражње.
Србија је богата тартуфима који су откривени на око 250 локација у нашој земљи, а на једној од њих екипа Квадратуре круга провела је цео дан са једним ловцем на тартуфе.
Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић
Autor:
Бранко Станковић
У мaтeмaтици, нajвeћa зaгoнeткa je квaдрaтурa кругa. У живoту, то je чoвeк. [ детаљније ]
Коментари