Читај ми!

Иван Клајн, човек који је решавао језичке недоумице

"Испеци па реци", "Читања и питања", "Речник језичких недоумица" само су неке од књига које су стекле ширу популарност. Академик Иван Клајн написао их је више него што неки за живота стигну да прочитају.

Готово пола века решавао је у штампи језичке недоумице читалаца. По образовању професор италијанског, за Италијанско-српски речник добио је награду Владе Италије. На српски језик је превео нека капитална енциклопедијска издања објављена на енглеском. Говорио је и немачки и француски и шпански, познавао и класичне језике - латински и старогрчки. "Он је знао све", кажу лектори. Осим стручних приручника намењених професорима и лингвистима, Клајн је писао и књиге о језику намењене широј читалачкој поблици, преводио стрипове, смишљао палиндроме и језичке загонетке.

Играо се језиком, чувао га од лоших утицаја и кварења, али имао слуха и за нове речи. Наравно, уколико су оправдане. И за све је имао јасно и једноставно објашњење.

О академику Ивану Клајну који нас је недавно напустио, о његовом доприносу језичкој култури, али и како говоримо и можемо ли боље, говоре гости Ока:

Гости:
Владо Ђукановић, лингвиста
Драгана Ћећез Иљукић, директор Филолошке гимназије
Олга Бабић, лектор

Емисију припрема и води Драгана Игњић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи