Око: Битка за друго дете

Породице у Србији данас углавном имају једно дете. Таква је слика у 52 одсто породица. Да би свака наредна генерација била једнако бројна као претходна, једно дете може да има тек 11 одсто парова.

Од 1. јула почињу да се примењују мере Владе Србије, које би требало да промене демографску слику. За прво дете мајке, ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године. За треће дете, добијаће се 12.000 динара а за четвтро 18.000 динара месечно, десет година.

Колико на повећање наталитета може да утиче финансијска подршка, колико медијска кампања, а колико можда окружење?

Зашто низак наталитет није проблем само сиромашних општина? Зашто и неке развијеније европске земље имају ниску стопу наталитета? Постоје ли искуства из региона или из Европе која су дала резултате и која Србија може да "препише"?

Гости емисије Око: Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику, демограф Владимир Никитовић и телевизијска новинарка Маја Николић.

Може ли финансијска подршка државе да промени демографску слику у сиромашним општинама - како је у Црној Трави и Книћу, општинама које су и економски и демографски на дну лествице, јављају репортери РТС-а.

Емисију води Драгана Игњић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи