Баук Југославије над Европском унијом

Тачно 25 година од Мастрихта, када је и добила садашње име, Европска унија је пред највећим изазовима до сада. Опција нема много: или велика реформа или распад

Тог 7. Фебруара 1992. у холандском градићу Мастрихту Европска економска заједница постала је Европска унија. 25.годишњица ЕУ није посебно обележавана у Бриселу можда и због ситуације у којој се Европска унија налази. Унију напушта друга економија ЕУ Велика Британија, раст евроскептицизма и национализма тренд је у скоро свим чланицама ЕУ, економска криза није завршена а мигрантска криза и даље је огроман проблем. У тој ситуацији чак и немачки медији праве поређење ЕУ данас и Југославије крајем осамдесетих а још увек актуелни француски председник Франсоа Оланд у Трампу види претњу која може да уништи Европску унију.

Да ли је, као што пише Дојче веле, Европска унија и 25 година касније, економски џин и политички патуљак и да ли јој , заиста прети југословенски сценарио, на који подсећа немачки јавни сервис?

Шта нам говори постојање више групација у оквиру Европске уније, како то да је, на пример Пољска од најузорнијег европског ђака постала побуњеник и откуд чак и у економским просперитетним земљама попут Аустрије, имамо ситуацију да радикални десничари долазе надомак власти?

Напослетку, како ће се тренутна ситуација у Европској унији одразити на регион Западног Балкана и конкретно на Србију? Да ли ће ова ситуација убрзати проширење Уније или нас можда чека успоравање или чак заустављање процес проширења ЕУ?

Гости:

Марко Бабић, професор на Институту за европске студије, Универзитета у Варшави

Слободан Марковић, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду

Анис Бајректаревић, професор међународног права и глобалних политичких студија на Универзитету у Бечу

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи