Око економије: Два напред, 26 корака назад

(Не)отварање поглавља са ЕУ

Србија је отворила још два поглавља у преговорима са Европском Унијом - Поглавље 5. о јавним набавкама и Поглавље 25. о науци, које је уједно одмах и затворила. Међутим, то је остало у сени вести да је Хрватска опет блокирала Србију на путу ка Европској Унији и то као једина од 28 чланица ЕУ која није дала сагласност да се отвори поглавља 26. које се тиче културе и образовања.

С обзиром на то да ово није први пут да Хрватска блокира Србију у отварању поглаваља - оставља се питање како ће се то отворено питање решити, а да не буде на штету брзине и динамике приближавања Србије Унији.

Да ли је посреди лоша политичка намера Загреба да блокира Београд на путу ка ЕУ, или недостак воље за аргуменатцију из Србије и билатерална решења? Каква је могућа реакција Брисела у односу према актима Хрватске? Колики је маневарски простор Србије? Шта се добија отварањем
два нова поглавља?

О тим питањима Весна Дамјанић разговара у Оку економије са својим гостима - председницом Београдског Фонда за политичку изузетност Соњом Лихт, социологом Владимиром Вулетићем и саветником у Влади Србије Владимиром Круљем.

Из Брисела извештава дописник РТС-а Душан Гајић.

 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи