Око економије: Свођење рачуна

Новац – од скупог до повољног

Док се усваја буџет у Скупштини, фирме широм Србије праве своје рачунице како ће се финансирати следеће године. Ова година била је у знаку предузетништва и држава је за помоћ малим и средњим предузећима наменила 16 милијарди динара, од којих 4,4 милијарде динара бесповратно. Истовремено, банке одобравају и комерцијалне кредите привреди, али чини се не довољно повољно, јер са са крајем године смањују задуженост и интерес привреде.

А последњи вест је: предузећа могу да рачунају на нове, алтернативне изворе финансирања из Европске уније преко српских банака по повољним каматама у оквиру пројекта Козмо. Питање је ко ће и под којим условима моћи да рачуна на тај новац, али је много и других дилема на крају године, када се своде рачуни и праве планови.

Колика ће државна помоћ кроз финансирање привреде бити идуће године? Да ли ће банке смањити камате и омогућити лакши приступ кредитима? Да ли привредници знају шта им је све на располагању када је реч о новцу из фондова Европске уније? Шта је већа препрека: недостатак новца или неповерење банкара?

Та и бројна друга питања Весна Дамјанић поставља својим гостима у "Оку економије". Гости су: Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде, Раде Љубојевић, власник фирме "Sirogojno Company" и председник Регионалне привредне коморе Ужице, шеф Сектора за мала и средња предузећа Банке Интеза Бојан Лечић и менаџер програма "Покрени се за посао" НВО "Енека" Ниш Миливоје Јовановић.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи