Траг: Црвено благо лесковачке котлине

Тоне низаче, произведене у селу Локошница крај Лесковца, не питају за године, да ли леђа боле, а ни руке које даноноћно држе игле и нижу. Посао мора да се зврши. Како се производи и колико се тражи знају сви мештани, од најмлађих до најстаријих.

Не без разлога село Доњу Локошницу зову црвено село. Чувена је Локошница по млевеној зачинској паприци и још чувенија по сувој низачи. На земљи богом дариваној само благо може да успева. Сорта, погодно поднебље и велики број сунчаних дана главни су кривци за то. Лесковачка паприка позната је широм света.

Од лесковачке паприке још познатији је постао лесковачки ајвар, заштићени специјалитет који из Лесковца иде преко океана. Колико паприка мештанима значи и може ли се од ње живети открива екипа нашег лесковачког дописништва.

Аутор: Светлана Панић-Цонић
Уредник: Љубисав Алексић
Сниматељи: Југослав Цветковић, Дејан Мледеновић, Миодраг Тачић, Зоран Стаменковић, Зоран Пејић

Монтажа: Зоран Пејић

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом