Америка 2016: На Западу нешто ново

Како су Сједињене Државе, од еуфорије која је пратила избор Барака Обаме дошла до апатије, у којој се избор: Хилари Клинтон – Доналд Трамп представља као гласање за мање лошу опцију?

Америчке председничке изборе обично називају највећим политичким спектаклом на свету а кад су кандидати Доналд Трамп и Хилари Клинтон онда је и реч спектакл еуфемизам. После једне од најбучнијих, најбизарнијих, најзанимљивијих кампања, у којој се избрисала граница политичке коректности а мерио се утицај ФБИ-а, Владимира Путина и секс скандала следи гласање.

Шта ће да пресуди? Коме је наклоњен компликовани амерички изборни систем; коме ће се и због чега приклонити "неодлучне“ државе? Колико су поуздана истраживања јавног мњења и предизборне анкете и може ли се направити икаква релавантна процена?

Како је Америка, од еуфорије која је пратила избор председника Барака Обаме дошла до апатије, у којој се избор за председника представља као гласање за мање лошу опцију? Да ли је то дух времена или криза вредности и у земљи која је најбољи извозник властитих вредности?

Можемо ли говорити о кризи елите у време када америчко друштво уместо на дијамант, са подебљаном средином и малим ивицама све више личи на пешчани сат? Да ли ови избори представљају крај мита о изузетном председнику?

Напослетку, зашто у ове изборе, као у ретко које до сад нетремице гледа цео свет? Да ли је то последица овакве кампање и медијски захвалних кандидата или то има везе и са промењеном улогом Сједињених Држава у свету? Како ће се избор грађана САД-а одразити на Европу, Европску унију, регион Југозападног Балкана? Како ће утицати на однос са Русијом, Кином, на будућност НАТО-а?

О свему томе у специјалној емисији Ока посвећеноj америчким изборима говоре:

Љиљана Смајловић, новинар

Младен Лазић, професор социологије на Филозофском факултета у Београду

Иво Висковић, професор међународних односа Факултета политичких наука у Београду

Аутори емисије: Горислав Папић и Зоран Станојевић 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи