Папа Фрања – Степинац, преко Кавказа

Да ли су папине поруке из Тбилисија усмерене искључиво ка Русији или се могу читати и у контексту канонизације Алојзија Степинца и зашто је Ватикану стало да контроверзни хрватски кардинал буде проглашен свецем.

Папа Фрања не воли да пуно одсуствује из Ватикана и зато је, кад је пошао на кавкаску турнеју рекао: Хвала Богу враћамо се за три дана. У три дана у Грузији и Азербејџану, међутим много шта се десило а једну изјаву из Тбилисија - Србија је протумачила као отклон Ватикана од кардинала Алојзија Степинца. Реч је о изјави да је грех прекрштавати православце.

Коме су заправо упућене папине екуменске поруке и, ако је Русија прва адреса да ли Српска православна Црква може да буде мост између патриајрха Кирила и папе Фрање?

Да ли би та позиција ојачала позицију Србије и у случају Степинац и да ли је канонизација контроверзног кардинала само српско - хрватски спор или нешто много више од тога?

Можда пролог за прање тамне стране историје Римокатоличке цркве у Другом светском рату?

Гости:
Винко Маслаћ, жупник Цркве Светог Петра у Београду
Дејан Ристић, историчар
Жељко Пантелић, дописник Недељника из Рима

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи