Референдум: Најскупља реч у Српској

Да ли би веће тензије и нестабилност изазвало одлагање или само изјашњавање грађана РС на тему о Дану Републике?

"Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике?", питање је које је узбуркало регион. Наиме, Уставни суд Босне и Херцеговине, гласовима Бошњака и странаца (против су гласали Срби и Хрвати) прво је забранио Републици Српској да слави 9. јануар као свој дан а онда је након што је Влада РС расписала референдум о том питању, Савет за примену мира забранио и одржавање референдума (против је био амбасадор Русије).

И шта сада? Република Српска нема намеру да одустане од одржавања рефередума, Бошњацима су алергични на саму ту реч, плашећи се да је све увод у онај кључни референдум а Хрвати баш у овом тренутку отварају причу обнове Херцег Босне и стварања трећег ентитета.

Постоји ли решење за ову квадратуру круга? Шта ће да донесе састанак лидера Срба из РС са премијером и председником Србије? Какав ће да буде став западних сила а какав Русије? Хоће ли се директно огласити и високи представник у БиХ?

Постоји ли национални консензус у Републици Српској око овог питања? Може ли да се замисли ситуација да Додик одустане од референдума? Да ли би то значило да Република Српска не би могла да 9. јануара 2017. обележи 25 година постојања? И напослетку, да ли би веће тензије и нестабилност изазвало одлагање или само изјашњавање грађања РС на ову тему?

У емисији Око говоре:

Ненад Кецмановић, професор Факултета политичких наука у Бањалуци и Београду

Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу и Београду

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе

Аутор емисије је Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи