Куба 2016: Историју има ко да пише

Патријарх Кирил и папа Фрања, Исток и Запад, екуменија и економија

Скоро хиљаду година прошло је од велике шизме и поделе на Исток и Запад. Не само хришћанства. Од тад било је више покушаја сусрета и помирења али баш као и расцеп, они су били више проузрокавани геополитиком и економијом него вером. Данас ће се на Куби први пут у историји састати први човек католичке цркве Папа Фрања и руски патријарх Кирил, де факто први међу православним хришћанима у свету. Зашто је за овај сусрет изабрана комунистичка Куба? Ко је иницирао сусрет? Да ли је и овај сусрет више геополитички него верски или се папа Фрања и патријарх Кирил заиста воде екуменским мотивима? Да ли се доласком Папе Фрање мења политика Ватикана и да ли је заиста долази до приближавања источне и западне цркве? Шта би то значило за светску политику?

А како се евентуално приближавање двају цркава односи на нас? На евентуално проглашење кардинала Степинца за свеца? На однос између Српске православне цркве и римокатоличке цркве?

Гости емисије:
Владета Јанковић, бивши амбасадор Србије у Ватикану
патер Винко Маслаћ, фрањевац, жупник Цркве Светог Петра у Београду
Раде Кисић, професор Богословског факултета у Београду

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи