Пољска у европском срцу

Да ли је Варшава 2016, баш као и Гдањск 1980, парадигма промена у Европи

Пољска је 1980. године била место одакле је почела промена прво Источне Европе, а онда и целог континента, па и целог света.

Тридесет шест година касније поново је Пољска парадигма промене; данашња Пољска противи се пријему миграната, буни се против начина функционисања Европске уније, уводи рестриктиван закон о медијима. Орбанов рецепт из Будимпеште сада се примењује у Варшави, с тим што је ситуација много озбиљнија јер Пољска спада у веће европске земље, Пољака има 40 милиона и нико им не може спочитати блискост са Русијом.

Куда ће владајућа десничарска странка „Право и правда“ одвести Пољску, да ли ће им Европа увести санкције и одузети право гласа у телима Европске уније? Да ли ће Пољаци успети у науму да буду нешто више од „јефтине европске радне снаге“?

Да ли је Пољска пример да европске грађане све мање занима демократија и слобода мишљења и изражавања? И да ли се полако ствара јак савез против актуелне политике Брисела у којем се налазе Пољска и Мађарска, а којем би могла да се прикључи и Велика Британија? Шта ови потреси у „другој европској лиги“ значе за Србију?

Гости емисије су

Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница Политике и председница Удружења новинара Србије,

Јован Теокаревић, професор Факултета политичких наука у Београду,

Слободан Зечевић, научни сарадник Института за европске студије.

Аутор емисије је Горислав Папић.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи