Желите ли да постанете премијер?

Феномен нових, неконвенционалних странака које дрмају политички естаблишмент Европе или ако су Церар и Петров постали председници влада ко је следећи?

Од смрти Франка је прошло 40 година. Толико и Шпанија има стабилан, класичан двопартијски систем. А онда су на јучерашњим изборима две нове странке: антикапиталистички Подемос и ултралиберални Сиудаданос направили најкомпликованију политичку ситуацију коју памти Шпанија. Хрватска има много мању политичку традицију од Шпаније али ни у нама суседној земљи нико не памти постизборну сапуницу какву гледамо протеклих 45 дана. А сценариста оваквог заплета је Мост, нова партија која се изненада појавила на хрватској политичкој сцени и решила ствар: успела је да се избори чак и за место премијера. Откуд сад те нове партије? Да ли су оне одговор на крај идеологије у Европи? Да ли су оне производ економске кризе или су последица друштвене стагнације у Европи? Шта могу да промене овакве странке? Да ли оне нешто решавају или само остварају простор за нове аутдсајдере у политици? Који је њихов рок трајања? Да ли нас и у Србији чека нешто слично?

Гости:

Младен Лазић, социолог, професор на Филозофском факултету у Београду

Зоран Стојиљковић, социолог и политички аналитичар, професор на Факултету политичких наука у Београду

Давор Ђенеро, политиколог и политички аналитичар из Загреба

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи