Траг: Други укус Холандије

Емисија ванредно емитована и у уторак, 24. фебруара, увече.

На основу онога што смо видели и пробали на 1200 километара дугом путовању кроз земљу лала, ветрењача, канала и наранџасте боје, нисмо могли да се отмемо утиску да Холанђани, можда, већ живе нашу будућност, и брину о њој.  

Холандија је двоструко мања од Србије, а четвртина територије јој је испод нивоа мора. И поред тога она је пета на свету по извозу добара, друга по извозу пољопривредних производа. Иако производи више него што јој треба, Холандију су забринуле прогнозе Уједињених нација - да 2050. године неће бити довољно хране за све на планети.

Вишевековна борба са морем и сланим земљиштем променила је холандске пејзаже, али и приступ пољопривреди и производњи хране. Због тога Холанђани већ траже решења у земљи, води, ваздуху.  Уводе иновације у потрази за протеинима и здравим ручком.

Отишли смо, видели и пробали  - од инсеката, морске траве, цвећа, алги, преко сира са укусом вискија до зелене салате са кровова Амстердама. Те нове укусе стварају у малим породичним мануфактурама али и у масовној производњи. Док траже храну будућности, враћају се и добрим укусима прошлости.

Ова земља Бенелукса, није нам открила само састојке за рецепте нових укуса. Холандија нам је испричала причу о иновативности, ентузијазму, храбрости и визији за одрживу и здраву будућност.

Ауторка: Ивана Миљковић
Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом