Избеглице - још један ударац

УНХЦР "укида" избеглице из Хрватске

Прогнани из Хрватске треба да остану без избегличког статуса, препоручила је у Агенција за избеглице Уједињених нација (УНХЦР). Као аргумент за то наводи да сви они који су у „Олуји", али и другим војним операцијама хрватске војске, отерани са огњишта више немају право да се
зову избеглицама. Додаје се да је прошло скоро 20 година од сукоба у бившој Југославији и да су се из темеља промениле околности које су довеле до расељавања.

Та одлука изазвала је велику забринутост међу више од 40 хиљада избеглица из Хрватске који живе у Србији, али и оштру реакцију Министарства спољних послова Србије, Комесеријата за избеглице и избегличких удружења.

Да ли укидање избегличког статуса значи и укидање програма стамбеног збрињавања који је договорен на регионалном нивоу, станарских права која се потражују у Хрватској и да ли доводи у питање друга имовинско - правна питања ? Да ли је препорука обавезујућа за Србију?

О последицама одлуке УНХЦР-а и датим роковима за укидање избегличког статуса за Око говоре: републички Комесар за избеглице Владимир Цуцић, председник Савеза избегличких удружења Милојко Будимир и председник Веритаса Саво Штрбац.

Из Загреба препоруку УНХЦР-а коментарише Милорад Пуповац, председник Српског националног Вијећа.

О томе како је УНХЦР проценио да је време за укидање избегличког статуса само Србима из Хрватске, са портпаролком УНХЦР-а Мелитом Суњић у Бриселу разговара Душан Гајић.

Емисију води: Весна Дамјанић Бранковић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи