Моја лепа Србија-Ердевик

Ердевик је највеће село у општине Шид. Ово лепо сремско место свило се на обронцима Фрушке горе, а расло и развијало се у загрљају Илока, Сремске Митровице и Шида. И док су ова већа места израстала, Ердевик као да се задовољио тиме да величину надомести лепотом, грандиозност уређеношћу и остане мали, уређен и драг. И, као такав је и ушао у историју.

И данас, најпознатија панорама села је она на којој се виде три торња - верних чувара духовности три ердевичке цркве. Издигнути изнад бескрајне равнице Срема као да покушавају да дохвате или макар испарају небеско плаветнило. А, када у томе не успеју, окрену се ка мору зеленила око себе јер - у самом срцу Ердевика простире се парк невероватне лепоте на коме би овом малом месту позавидели и далеко већи светски градови. Ова фабрика кисеоника простире се на површини од више од два хектара. У девет дрвореда постојано расту платани, липе, чемпреси, кестен... и тако више од једног века!

Језеро Брује је последњих година омиљена локација купача у летњим месецима - локалног становништва, тако и посетилаца са стране. Уређена је плажа, има места за роштиљ, а око целог језера је асфалтиран пут идеалан за шетњу и рекреацију. Да лепота буде већа, а уживање потпуно, Брује није једино језеро у Ердевику. Ако из села кренете ка Визићу, наићи ћете на Мохарач. Окружено виноградима, ораницама и шумом ово језеро многи сматрају најлепшим на читавој Фрушкој гори.

Ердевик има још скривених бисера. Читав шидски крај препун је прича од којих неке још увек чекају да буду откривене и представљене савременим туристима и авантуристима. Једно од таквих места, је Ворово - фрушкогорско ловиште недалеко од Ердевика. У Ворову све врви од живота - осим јелена и дивљих свиња, ту је и муфлон. Прича о томе одакле она у Срему неодвојива је од приче о настанку овог места и - Титу.

Данас, Шиђани са поносом истичу да су настављачи дуге традиција узгоја винове лозе.

На територији општине под виноградима је око 800 хектара, а мештани кажу да је Ердевик главно место свих догађања која су у вези са грожђем. Много је легенди и прича о томе зашто се за Срем каже да се дели на „свињски" и „вински", испричао нам је причу.

Тако сремски кулен чини посебним и то што има заштићено географско порекло, а за савршен кулен неопходан је и тајни састојак, кажу мештани.

А, док је вештих руку локалних мајстора, вредних појединаца и спретних домаћина спремних да сачувају историју и наставе традицију - тако ће заувек и бити.

Уредник: Владимир Новаковић
Ауторка текста: Александра Богдановић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње