Србија на вези

Наши књижевници који живе у Шведској, Норвешкој и Данској формирали су недавно Савез српских стваралаца Скандинавије у циљу неговања и промоција српске културе, језика и стваралаштва међу Србима који живе у овом делу Европе. У организацији Савеза 19. и 20. октобра у Ослу се одржавају Први српско - норвешки књижевни сусрети. О садржају ове дводневне манифестације, гостима, садржајима намењеним деци и подршци коју добијају од наше Амбасаде у Ослу и Министарства културе Норвешке, разговарамо са Александром Драгановићем, нашим писцем који живи у Шведској.

Крајем септембра у Нидеруцвилу, Удружење српских писаца Швајцарске представило је јубиларни, двадесети зборник књижевних радова "Завештања". Удружење сваке године објављу Зборник на ћирилици, омогућавајући тако ауторима из Српске заједнице да промовишу своја литерарна остварења. Наши сарадници из Швајцарске преносе нам атмосферу и изјаве са овог скупа.

Ове године навршава се 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Индонезије. Тим поводом у многим нашим градовима одржани су Дани Индонезије, организовани су излети и посте манастирима, као и велики број заједничких изложби и трибина. Подршка у организацији ових садржаја стигла је и од чланова Друштва српско - индонежанског пријатељства Нусантара. О њиховим активностима на јачању сарадње између две земље разговарамо са представником Друштва Предрагом Карасовићем,

Наша екипа забележила је и прославу уприличену поводом обележавања 79те годишњице од стицања независности Индонезије, коју је у Београду организовала индонежанска Амбасада. Уз изјаве званичника и људи који живе на релацији Београд - Џакарта, колега Борис Миљевић у свом прилогу дочараће нам боје и звуке ове азијске земље.

На крају лета из Трста наши сарадници шаљу туристичку разгледницу овог града, уз обилазак цркве Св. Спиридона, незаобилазне дестинације екскурзија из Србије и Републике Српске и подсећање на велелепна здања која су тамо саградили имућни људи нашег порекла.

Уредници емисије: Драгана Живојновић и Душан Жарковић
реализација Ернестина Глигоријевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи