Таковска 10: Година најгорих слика са Блиског истока, масакр 7. октобра и његове последице

Нико није сумњао да ће Израел жестоко одговорити на изненадни напад Хамаса и масакр над грађанима Израела у близини појаса Газе, али годину дана касније поставља се питање где је крај жестине и одговора.

Пуна година је прошла од тог јутра 7. октобра када је свет гледао језиве слике масакра над младима на музичком фестивалу који се одржавао недалеко од палестинских градова у појасу Газе, као и над становницима околних кибуца и насеља и неочекивано неспремним припадницима израелске војске и полиције.

Убијено је више од 1,200 људи, а 250 је отето и одведено у подруме у Гази. Одговор који је уследио био је више него жесток, од 22. октобра Израел је почео бомбардовање Газе у којем је убијено више од 40,000 људи међу којима је велики број жена и деце, а више од два милиона је у избеглиштву.

Зоран Станојевић
Зоран Станојевић

Рат се проширио на јужни Либан, акције Израела усмерене су и на територију Ирана и Сирије, а из Ирана је уследио осветнички, ракетни удар на Израел због убистава лидера Хезболаха и Хамаса.

Иако аналитичари тврде да се ни Израелу ни њиховом главном ментору САД, али ни Ирану не исплати да уђу у озбиљан рат постоји бојазан да се ситуација отме контроли уз опомену да  би сукоб могао да се подигне на нуклеарни ниво.

О томе шта се све догађало током последњих дванаест месеци у региону Блиског истока у емисији "Таковска 10“ говоре Мирко Даутовић, професор ФПН у Београду, Душан Спасојевић, бивши амбасадор Србије у Грчкој, Турској и Јерменији, Србољуб Пеовић, истраживач-сарадник Института за европске студије у Београду и Момир Турудић уредник портала Око на РТС.

Емисију уређује и води Зоран Станојевић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи