Од плуга до дигиталне фарме: Традиција

Видећете како се захваљујући вештини, стрпљењу и мајсторском умећу многих генерација људи овог краја праве пеглана кобасица и пиротски качкаваљ. Начин припреме пиротског качкаваља налази се на листи нематерјалног културног наслеђа Србије а сам производ има ознаку географског порекла.

Водимо вас на фарму породице Пејћићи чији су потомци остали на селу и наставили да гаје стоку. Одлука најмлађег члана породице да се после школовања на пољопривредном факултету врати у село била је пресудна за будућност фарме.

На Старој планини обишли смо газдинство Иванов чија је мисија очување аутохтоних раса. Осим великог стада каракачанских оваца ту је и крдо од педесетак балканских магараца.

Из Пирота одлазимо у Лесковац да видимо како се прави лесковачки ајвар који је поред ознаке географског порекла стекао и славу српског бренда широм света.

За крај смо оставили црвено село односно Доњу Локошницу где успева аутохтона сорта зачинске паприке чије се семе чува и користи вековима.

Уредник и сценариста Алексндра Шарковић
Редитељ и избор музике Бранислава Стефановић
Монтажер Ксенија Савићевић
Извршни продуцент Светлана Бандић; Продуцент серије Драгана Богдановић
Сниматељи: Никола Ђуровић, Бранко Пелиновић, Хаџи Владан Мијаиловић и Гојко Деспотовић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом